27 Mart 2012 Salı

Behzat Ç.’nin 57. Bölüm Twitter Raporu

25 Mart Pazar günü Star TV'de yayınlanan Behzat Ç.’nin 57. bölümü izlenirken, dizinin sosyal medya yansımalarını takip ettik. Dizi başlamadan önce twitter üzerinden dizinin ne kadar konuşulacağını sorduk. Sonuçlara göre kısa bir rapor hazırladık.

Behzat Ç., 57. Bölümle ilgili 4728 tweet atılırken, bu tweet lerin 2217 tanesi dizinin ilk 1 saatinde atıldı. Ancak dizinin bitmesi, tweetlerin de sonlanması anlamına gelmedi. Diziden sonraki gün azalan bir ivmeyle paylaşımlar devam etti. Raporu hazırladığımız sürede de hala paylaşımlar devam ediyordu.

57. bölüm tweetleri en fazla erkekler tarafından atıldı. Tweetleri yazan ve paylaşanların % 65’i erkek, % 35’i ise kadın. Erkekler en fazla Behzat ve ekibinin içtiği sahnenin repliklerini ve içkinin ne olduğunu tartışırken, kadınlar ise en fazla Şule’nin “benim hiç kalbim olmadı” repliğini paylaştı.

Atılan tweetlerin büyük kısmı, nötr ve pozitif tonlarda bilgilendiriyor veya memnuniyet bildiriyor. Diziye ait negatif tweetler toplamın % 1’inden daha az ve yoğunlukla dizinin içeriğindeki küfürlerle ilgili protestolardan oluşuyor.

Bu bölümün en fazla konuşulan sahneleri Behzat komiserin ekibiyle alkol aldığı sahne ve savcı Esra ile Behzat’ın final sahnesi.

Atılan tweetler doğrultusunda bu bölümün en beğenilen oyuncusu savcı Esra’yı canlandıran Canan Ergüder oldu. Özellikle finalde Behzat’ın itiraf sahnesinde sergilediği oyunculuk büyük beğeni topladı. Behzat ve ekibinin içtikleri sahnede de en fazla içkinin ne olduğu soruldu ve konuşuldu.Tek bölümlük karakterlerden Gazi Orhan Amca da oldukça beğeni topladı.

Twitter hesabımızı takip ederek, yoğun izlenen bazı dizilere ait sosyal medya raporlarımızdan haberdar olabilirsiniz. Ayrıca sorularımıza doğru tahminlerde bulunarak, sürprizlerle karşılaşabilirsiniz.

23 Mart 2012 Cuma

Türkiye'nin Twitter Profili - İnfografik

Webrazzi Dijital12 konferansında Monitera olarak Twitter Türkiye istatistiklerini paylaşmıştık. Birçok mecrada paylaşılan ve paylaşılmaya devam eden bu profil istatistiklerini Webrazzi ile birlikte bir infografikte topladık.

Hazırladığımız infografik, son 3 ayda paylaşılan 150 milyon Türkçe Twitter iletisinin incelenmesine dayanıyor. Analizimize göre Türkiye'de 5.3 milyonu aktif olmak üzere 7.2 milyon tekil Twitter kullanıcısı bulunuyor.

Günde 1.7 milyon Türkçe iletinin gönderildiği Twitter'da saniye başına düşen ileti sayısı 20. Twitter'ın en çok kullanıldığı gün Cuma ve en çok aktif olunan saatler 21.00-22.00 arası. 22:00 - 23:00 arası da en aktif ikinci saat aralığı, bunda özellikle televizyon programlarının ve dizilerin etkisi olduğunu söyleyebiliriz.

Türkiye'deki Twitter kullanıcıları arasında kadın-erkek oranı arasında küçük bir fark var. En aktif şehir yüzde 58 ile İstanbul, ortalama takipçi sayısı 151. İstanbul'u yüzde 13 ile Ankara, yüzde 11 ile de İzmir takip ediyor.

Türkiye'deki Twitter kullanıcılarının yüzde 59'u mobil cihazları üzerinden bağlanmayı tercih ediyor ve Blackberry kullanıcıları mobil tarafta yüzde 45 gibi yüksek bir payla ilk sırada geliyor. Bu oran daha çok kurumsal tarafta tercih edildiğini bildiğimiz Blackberry'nin gençler arasında yaygınlaştığını da gösteriyor.

Mobil sıralamada ikinci sırada yüzde 27 ile iPhone, üçüncü sırada yüzde 14 ile Android işletim sistemli cihazlar geliyor. 140 karakter sınırlamasının zaman zaman eleştirildiği Twitter'da Türkçe iletiler için ortalama 64 karakter kullanılıyor.

İnfografik'in yüksek çözünürlüklü formatına buradan ulaşabilirsiniz.
Monitera Twitter Profil Istatistikleri



Monitera Türkiye Twitter Profil İstatistikleri