29 Ocak 2013 Salı

2012'den Sosyal Medya Rakamları



Sosyal medya, 2012’de dijital dünyanın tartışmasız en hareketli alanıydı. Bu hareketlilik elbette markaların kullanımlarına fazlasıyla yansıdı. Kampanyalar, indirimler, özel etiketler derken kullanım alanları arttı. Tüm bunlar olurken, sosyal ağlar hem bireysel hem de kurumsal kullanıcılarını daha fazla elde tutmak için kolları sıvayıp, kendilerini geliştirmeye devam ettiler.

İşte sosyal ağların 2012’de gösterdikleri gelişmeler…

Facebook 2012
Türk kullanıcıların yoğunluğuyla göze çarpan Facebook, 2012’de % 18 büyüme gösterdi. Daha da önemlisi paylaşım oranları bir önceki yıla göre % 51 arttı. Facebook, 2012’de büyük çıkış yaparak sayfaları “timeline” adını verdiği yapıya geçirdi. Kullanıcılar başlarda “timeline”ı hiç sevmediklerini belirtseler de, zamanla bu yeni yapıya da uyum sağladılar. 

2012’de Facebook kullanıcılarının Farmville sevdası devam etti. En fazla Farmville oynayan ülke olan Türkiye’de her 8 facebook kullanıcısından biri bu oyunu oynuyor. Dahası, günlük hasat rekoru 5200 hasat ile bir Türk oyuncuya ait.

Son bir hamle ile Instagram’ı satın alan Facebook, Twitter’a bir çelme attı ve Instagram ile Twitter bağlantılarının kesilmesinde büyük rol oynadı.

Twitter 2012
2012’nin parlayan yıldızı Twitter’a baktığımızda % 55’lik üye artışına rağmen % 15’lik  paylaşım artışı sağladı. Aylık aktif 200 milyon kullanıcısı ile mobil reklamda facebook'u ikiye katlayan Twitter, son 2 yıllık verilerini Datasift’e satarak reklam modellemesi üzerine gitme kararı aldı. Linkedin ve Instagram ile API ortaklığını bitirse de, video uygulaması Vine’ı satın alarak farklı içerik paylaşımlarının da sinyalini verdi. TV rating ölçümlemesi için Nielsen ile anlaşma yapan Twitter, 2012 yılında spor müsabakalarında da ön plandaydı.

Fenerbahçeli Alex’in ayrılması Türkiye rekoru kırarak 53.000’den fazla rt alan içerik olarak tarihe geçti. Euro 2012 finalinde İspanya-İtalya maçında saniyede ortalama 15358 tweet atıldı. Olimpiyatlar sırasında Yunan sporcu Papachristou attığı ırkçı tweetler nedeniyle takımından diskalifiye edildi.

Linkedin 2012
150 milyon üyeye ulaşan Linkedin, Slideshare’ı satın aldı. 6,5 milyon hesabın hacklendiği Linkedin’de Avrupa’nın en hızlı büyüyen ülkesi ise Türkiye oldu.

Foursquare
2012’de toplam 3 milyar check-in yapılan foursquare’e yıl içinde 15 milyon yeni kullanıcı eklendi. Böylece 2012 yılını 30 milyon kullanıcı ile kapattı.

Instagram
2012’nin altın çocuğu olarak 50 milyon üyeye ulaşan fotoğraf paylaşım ağı ınstagram, en fazla paylaşım yapılan lokasyonun Bangkok Havaalanı olduğunu açıkladı.

Pinterest
“pin this” butonu % 637 büyüme gösteren pinterest’te markalar ard arda kampanyalar geliştirdiler.

Diğer 
Monster türkiye pazarını kapattığını açıkladı. Foursquare ve Youtube Türkçe dil desteğine geçiş yaptılar.

Diziport ise 20th Century Fox davasından telif hakkı cezası aldı.

2013 yılının da en az 2012 kadar hareketli geçeceğinden eminiz. 


10 Ocak 2013 Perşembe

13. Pazarlama Zirvesi ve Monitera

Her yıl pazarlama sektörünün nabzını tutan ve profesyonelleri bir arada tutan Pazarlama Zirvesi ‘nin 13.sü 5-6 Aralık 2012 tarihlerinde gerçekleştirildi. Monitera ekibi olarak, bu yıl “Sizin Hikayeniz Ne?” temasını işleyen Pazarlama Zirvesi'nin sosyal medya sponsoru olarak hem konferans sahnelerinde, hem de stand alanında üzerimize düşen görevleri başarıyla yerine getirdik.


Marka hikayelerinin, markanın itibarını oluşturduğu düşüncesini baz alarak “Watch Your
Reputation” temasıyla hareket ettiğimiz stadımızda 2 gün boyunca ziyaretçilerle buluştuk. Standımızın en fazla ilgi gören konusu ise “monitera engagement” ve “itibar yönetimi” oldu. Ziyaretçilerimizi her zamanki gibi eli boş göndermedik ve çikolatalarımıza ek olarak “İnternet Sağlayıcıları” raporumuzu paylaştık.



Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da sahneye kurduğumuz ekrana konferanslar esnasında sosyal medyadan yansımaları aktardık. Biz bu ekrana “monitera-wall” diyoruz. Monitera-wall sayesinde, konferansla ve konuşmacılarla ilgili tüm yansımaları konferans anına entegre ederek daha interaktif bir yapı sağlanmasına yardımcı olduk.


Pazarlama Zirvesi ile ilgili bazı küçük notlar hazırladık:
  • Toplamda 5355 paylaşım yapıldı.
  • Bu paylaşımların 3786’sı etkinliğin gerçekleştirildiği 5-6 Aralık tarihlerindeydi.
  • Paylaşımların %99’u Twitter üzerinden geldi.
  • Paylaşımlar 11.990.441 kişiye ulaştı.
  • Twitter’daki paylaşımların %54’ü kadınlar tarafından yapıldı.
  • Konuşmacılardan ise, beklendiği gibi en fazla Grange öne çıkarken, Tanyer Sönmezer de fazlaca konuşuldu. Grange’ın “Bir işi küçümseyebilmek için önce onu iyi yapabildiğini kanıtlamalısın" sözü çok sayıda kullanıcı tarafından paylaşıldı.
Oldukça yoğun ve verimli bir konferans ve fuar katılımıyla 13. Pazarlama Zirvesi sona erdi. Pazarlama profesyonelleri de bu sayede 2 günlüğüne gelişimlerine katkıda bulunan konferanslara katıldılar ve birlikte zaman geçirme fırsatı yakaladılar. Hikayeler anlatıldı ve anlatılmaya devam edilecek. Bir sonraki Pazarlama Zirvesi’ni iple çekiyoruz!

Pazarlama Zirvesi 2011 ile ilgili yazımıza göz atmak isterseniz, tıklayın.