16 Ocak 2015 Cuma

Sosyal Medyada Paylaşım Yaparken Nelerden Etkileniyoruz?

Gün içinde çok sayıda içerik paylaşıyoruz. frac.tl bu içerikleri paylaşırken ne tip kriterlerden etkilendiğimizi incelemiş ve bir infografik paylaşmış.



Başlangıçta 5 tip kimlik oluşturulmuş. Bu kimliklere göre:
  1. ilişkisel kimlik (ilişkiler, partnere bağlılık, yakın arkadaşlık ilişkileri)
  2. kişisel kimlik (değerler, hayaller, hedefler, duygular)
  3. sosyal kimlik (popülarite, alınan reaksiyonlar, fiziksel görünüm)
  4. kolektif kimlik (jenerasyon, ırk, din)
  5. yüzeysel kimlik (servet, yaş,cinsiyet)
Paylaşımı yapanların % 90'ı içeriğin aldığı feedbackler doğrultusunda benzer içeriği yeniden paylaşma eğilimi gösteriyor. 

Paylaşımlar yapılırken ilişkilere ve arkadaşlığa değer verme ve göz önünde tutma oranı % 84.
Kişisel değerlerini ve standartlarını önemsemek ise % 64 ile 2. sıradaki etken. 

Jenerasyon,din ve ırk ise paylaşım yaparken en az önemsenen etkenlerden. 
Erkekler daha fazla sayıda paylaşım yaparken, kadınlar daha yüksek etkileşim peşindeler. 

Facebook'ta paylaşım yapma nedenleri incelendiğinde ilk sırada eğlence var. Eğlenceyi eğitim ve kişiliğini yansıtma eğilimi  takip ediyor. 


15 Ocak 2015 Perşembe

Blog Dünyası Yeniden Canlanıyor


Son dönemlerde dondurulmuş yiyecek markaları pazarlama alanında oldukça ataklar. Daha önce Bird's Eye adlı dondurulmuş gıda markasının hashtag ödeme modeliyle işleyen restaurantı The Picture House  yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Şimdi ise Sainsbury's markasının 2 blog yazarı ile yaptığı işbirliğinden bahsedeceğiz.

Sainsbury's  "Love Your Freezer" adlı bir reklam kampanyası başlattı. Kampanyanın merkezinde Barry Lewis ve Becky Wiggins adlı 2 yemek blog yazarı var. Yazarlar, Huffington Post tarafından da desteklenen web sitesinde yayınlanan tarifleri anlatıyorlar. Video ve tv reklamları 5 Şubat 2015'ten bu yana televizyonda ve youtube kanalında yayında.


Lewis küçük kızıyla birlikte yemek yapan bir vlogger ve yine Sainsbury'nin mezunlarından sayılan ünlü Jamie Oliver tarafından tanıtıldı. Kampanya başlamadan önce Youtube kanalında 150.000 civarında takipçisi vardı. Kampanyanın 3. gününde ise 152.476 takipçisi oldu. Tv reklamı ise youtube'da 24 saatte 5035 görüntüleme aldı.


Becky Wiggins ise, blogunda seyahat, yemek ve hayat üzerine yazan bir anne. Blogu ayda 50.000 görüntüleme alıyor ve kampanya başlamadan önce yaklaşık 12.000 twitter takipçisi vardı. Kampanyanın 8. gününde ise Twitter takipçi sayısı 12.600'e yükseldi.

Sainsbury's e bakacak olursak, blog yazarı seçiminde hem çeşitliliğe hem de ortak özelliklere bakmış olduklarını görüyoruz. 2 yemek blog yazarı da yemek konusunda oldukça tanınıyor ve her ikisinin de çocuğu var. Buradan yola çıkarak Sainsbury's aslında ailelere "dondurulmuş yiyecekler çocuklarınıza yedirebileceğiniz kadar sağlıklıdır." mesajı veriyor. Bir erkek, bir de kadın yazar seçilmesi ise, dondurulmuş gıdaların yemek konusunda hep kolaya kaçan erkeklere uygun olduğu önyargısını kırmak için gibi geldi bize.

Türkiye'de blogların yükseldiği dönemlerde çeşitli gıda markaları da yemek blog yazarları ile birlikte çeşitli projelere imza atmışlardı. Ancak sayılı yemek blog yazarı TV'lerde görüldü.

İlk "bizim de projemiz var" safhasının üzerinden geçtikten sonra ülkemizde markalar açısından blog yazarlığı önemini yitirmiş gibi görünse de aslında tam tersi olduğunu düşünüyoruz. Hala blog yazan eski blog yazarı kitlesi, gerçekten özenli ve azimli şekilde içerik üretmeye devam ediyor. (bu da başka bir blog yazısı konusu olsun.)

Yorumu size bırakalım, videolara göz atın çünkü gerçekten güzel tarifler var :)

* görseller: homemadebuyou.co.uk sitesinden alınmıştır. 


14 Ocak 2015 Çarşamba

Bir Yazılım Sizi Ailenizden Daha İyi Tanıyabilir Mi?



Facebook beğenilerimiz kişiliğimizi gerçekten yansıtır mı? Pekiyi bir yazılım bizi arkadaşlarımızdan, ailemizden hatta eşimizden daha fazla anlatabilir mi? bir araştırmaya göre cevap: "evet"

Cambridge ve Stanford Üniversitesi ortak bir çalışma yaparak bir algoritma yazmışlar. Bu algoritma kullanılarak kişilerin facebook beğenilerini baz alarak kişileri arkadaşlarından daha iyi ve en az eşleri kadar iyi anlatabileceklerini iddia ediyorlar.

Birinin kişiliğini 10 beğeni ile iş arkadaşından, 70 beğeni ile arkadaşlarından, 150 beğeni ile aile üyelerinden, 300 beğeni ile eşlerinden daha iyi anlatabiliyor.

Araştırma öncesinde kişilikler psikolojidekine yakın şekilde 5 gruba ayrıldı: açıklık, dürüstlük, dışa dönüklük, muhaliflik, nevrotiklik. Örneğin Facebook hesabında Salvador Dali'yi beğenen biri için açık ve meraklı tanımlaması yapılıyor.

Pekiyi bu durum markaların bir işine yarayacak mı? Aslında "evet". Ancak etik değerler burada her zamankinden daha çok önemsenmeli diyor araştırmayı yapan uzmanlar. Çünkü kişilik analizleri kişilerin çok derin özelliklerini kapsıyor. Ve markalar tarafından bu kadar derin izlendiğini ve tanımlandığını bilmek kişiler için oldukça hassas bir çizgiye dayanıyor.

Araştırmayla ilgili daha detaylı bilgi almak için tıklayın.

13 Ocak 2015 Salı

Twitter'ın 2015 Reklam Planları



Henüz twitter tarafından net şekilde onaylanmamış olsa da, twitter'ın 2015 reklam planları sızmaya başladı.

Çeşitli kaynaklara göre Twitter, farklı sitelerde gömülmüş tweetleri gören kişilere de reklam göstermeyi hedefliyor. Bunun yanı sıra Twitter kullanıcılarını özellikle Youtube gibi 3. partilere link vererek video paylaşmak yerine direkt twitter'a video yüklemeye teşvik ederek Twitter video içerik kalitesini ve hacmini artırmayı planlıyor. Video konusunda aynı Facebook gibi auto-play özelliğinin de getirileceğinden bahsediliyor.

9 Ocak 2015 Cuma

Turizm Sektörünün Online Ziyaretçileri Neden Terkediyor?




Turizm sektöründe online rezervasyon ve satın almalarla ilgili bir araştırma yapan SaleCycle araştırma sonuçlarını buradan görebileceğiniz bir infografikle paylaştı.


Buna göre turizm sektörünün online ziyaretçilerinin (potansiyel müşterileri de diyebiliriz):
* % 81'i rezervasyonlarını 
* % 53'den fazlası fiyatlandırma sayfasından siteyi terkediyor. 
* Kalan % 47'nin % 26'sı kişisel bilgiler sayfasından, % 21'i ise ödeme detayları sayfasından siteyi terkediyorlar.

İyi haber: Ancak rezervasyon aşamasında terkedenlerin % 87'si geri dönüyor. Bunların % 33'ü o gün, % 43'ü o hafta içinde geri dönüyor.

Sonuç olarak diyebiliriz ki; fiyatlandırma ve ödeme sayfalarında müşteri odaklı hareket etmek şart.