22 Nisan 2010 Perşembe

Facebook Artık Gerçek Zamanlı Olarak Monitera'da

Bu hafta içerisinde facebook group ve fan sayfalarının entegrasyonunu tamamlayıp merakla dün gece yapılacak F8 zirvesini beklemeye başladık. Monitera'nın geliştirme aşamasından beri beklediğimiz Facebook search API'ı F8 geliştirici konferansında lanse edildi. Biz de gün içerisinde gerekli entegrasyonları tamamlayıp facebook güncellemelerini gerçek zamanlı olarak Monitera'ya dahil ettik.


Monitera'ya hemen her gün yeni özellikler eklememize rağmen kendi adıma şu ana kadarki en mutlu edici yenilik bu oldu :) Facebook Open Graph API ile birlikte birçok yeniliği daha duyurdu. Bundan sonraki geliştirme planımızdaki maddelerden özellikle kampanya yönetim modüllerinde kullanacağımız çok sayıda bilgi açık hale gelmiş oldu. Bu yeniliklerde Bret Taylor'ın rolü çok fazla sanırım. Buradan Friendfeed kurucusu Bret'e özel bir teşekkür gönderelim :)

Harun Pekşen

8 Nisan 2010 Perşembe

Sosyal Medya iPad Hakkında Ne Düşünüyor?

Apple, yeni ürünü tablet bilgisayar, telefon ve dizüstü karışımı iPad'i kamuoyuna 27 Ocak'ta tanıttı. iPad, 0.75 kg ağırlık, 1.30 cm kalınlık ve 9.7 inç çoklu dokunuş özelliğe sahip.
Apple'in patronu Steve Jobs, iPad'i dünyaya tanıtırken "Apple'ın en gelişmiş teknolojisini üzerinde barındıran, uygun fiyatlı ve devrim niteliğini taşıyan yeni bir ürün ailesini piyasaya sürdük" cümlelerini sarf etti.

Apple iPad'in piyasaya sürülmesi ile birlikte yeni medyada da yeni tartışma alanları açıldı. 3 Şubat-28 Şubat 2010 tarihleri arasında incelediğimiz Türkçe sonuçlara göre en çok sırasıyla Twitter, bloglar, Friendfeed ve haber sitelerinde konuşmalar yer aldı. İlk hafta negatif yorumların pozitif yorumlara oranla çok fazla olduğu görülüyor. İkinci haftadan itibaren pozitif yorumlar artışa geçip negatifler düşerken, son iki hafta ise negatif yorumlarla pozitif yorumlar yaklaşık olarak aynı düzeyde kaldı.

Monitera iPad Yeni Medya Analizi - Kaynak Dağılımı

Bazı Apple hayranları iPad'i çok severken bazı kişilerde tam bir hayal kırıklığı oluştu. Grafiklerde yer alan negatif yorumlar Flash desteği, çoklu uygulama desteğinin olmaması ve usb girişinin bulunmaması üzerine yoğunlaşıyor. Youtube gibi video siteleri, Farmville gibi web tabanlı oyunlar ve daha binlerce uygulama Flash desteğine gereksinim duyuyor. Bu durumda da negatif yorumlarla karşı karşıya kalıyor. En çok negatif yorum alan diğer ikisi de bellek kartı yuvası olmaması ve pili cihazdan ayıramayıp daha uzun süre gidecek bir pil ile değiştirilmemesi.

Monitera iPad Yeni Medya Analizi - Ton Dağılımı

Nötrden pozitife olan yorumlarda ise en çok iPad'in farklı amaçlarla üretildiği. Çünkü birçok insan bilgisayarı müzik dinlemek, film izlemek, oyun oynamak ve yazıları okumak için kullanıyor. Günümüzde bilgisayarlar çok amaçlı bir medya oynatıcısı olarak kullanılıyor. Yeni medyada tartışmaya katılan kişiler Apple iPad'ın bu yüzden çok başarılı olacağını düşünüyor.

Tabi bir de farklı görüşler var. Bu görüşler daha çok nötr ile negatif yorumlar arasında yer almakta. Apple iPad'in, piyasada bulunan Multimedya oynatıcılarından farklı olmadığını düşünüyorlar. Apple iPad, büyük bir ekrana sahip iPod Touch'dan başka bir ürün olmadığı yönünde.
Pozitif yorumların kaynaklandığı özellikle dokunmatik sistem, e-kitap okuma ve iPad'in tasarımı. Apple'ın e-kitap için büyük yayıncılar ile temas kurması, Amazon e-kitap cihazı olan Kindle ile büyük yarışın başlayacağı konuşuluyor. Apple iPad'in büyük bir eğlence cihazı olarak gelmesi insanların tv programları ve filmleri izlemelerine imkan veren teknolojisi ile pozitif yorumlar arasında.

Monitera iPad Yeni Medya Analizi - Kaynağa Göre Ton Dağılımı

iPad'in son olarak tartışılan yanı ise iPad'in iş dünyasına göre olup olmadığı...

Apple iPad'in bir gün iş dünyasına has bir cihaz olarak da başarı elde edebileceği ancak cihazın öncelikle iş dünyasına yönelik uygulamalara destek vermesi gerektiği düşünülüyor.
iPad'in en çok karşılaştırıldığı benzer ürünler ise Toshiba JurneTouch, Gpad ve Kindle.

En beğenilen özellikleri:
  • Tasarımı
  • E-kitap
  • Dokunmatik sistem

En eleştirilen özellikleri:
  • Flash desteği olmaması
  • Çoklu uygulama desteği olmaması
  • Usb girişinin olmaması
Metin Kahraman