10 Mayıs 2010 Pazartesi

Deniz Baykal'ın İstifasının Twitter Yankıları

Deniz Baykal'ın istifasını açıklamasının ardından ilk 1 saat içerisinde Twitter'da 2339 defa konuşuldu. İlk 5 dakikada 184 defa konuşulurken en yoğun konuşmalar 6 ve 10. dakikalar arasında 293 defa konuşularak gerçekleşti. İkinci saatin sonunda Twitter'daki toplam konuşma sayısı 3485'e kadar yükseldi.

Monitera Deniz Baykal İstifası Twitter Analizi

Metin Kahraman

3 Mayıs 2010 Pazartesi

Hesap Açıyorum Öyleyse Varım!

Birçok kurum ve kuruluşun gerek bilinçli(!), gerekse farkında bile olmadan katılım gösterdiği, enformasyonun çift taraflı ve gerçek zamanlı aktığı ortamları ifade eder Sosyal Medya. Farkında bile olmadan diyorum çünkü; bir kuruluşa bağlı çalışan ve bu araçları kullanan birçok kullanıcının zaman zaman "marka avukatlığına" "PR yöneticiliğine" soyunduğunu görürüz bu mecralarda, rakip firmalar hakkında hukuksal boyuta taşınabilecek içerikler üretilir ve takipçiler ile paylaşılır. Bazen de marka fanları devralır bu bağrağı ki ilk örneğe nazaran çok daha tehlikesizdir bu durum.

Yeni nesil oyuncaklar ile birlikte herkes gerçek zamanlı içerik üretebilir. Üretilen içeriklere ilgili/ilgisiz, haklı/haksız yorum yapabilir artık, hatta herhangi bir şikayet durumunda kurumların "müşteri temas noktaları" ile iletişime geçileceğine, Sosyal Medya ve takipçilerinin yayılım gücünden yararlanmak ister birçok kullanıcı, bazen de hakkı olmayan kazançlar elde edebilmek için bu yola başvurur. İşte bu noktada kurumların fiziksel dünyaya paralel olması beklenen Sosyal Medya stratejileri, oluşabilecek senaryolara alınacak ortak aksiyonlar (ortak akıl) devreye girer. Dolayısı ile Sosyal Medya’da yer almak hesap açmaktan çok daha fazlasıdır.

Plansız, hatalı haraket etmenin yansımalarının en hızlı ölçümlenebileceği ortam yine Sosyal Medya'dır. Kullanıcılar arasında gizli bir rütbe sisteminin, grupların oluştuğu bu ortamlarda farkındalık yaratmanın en kolay yolu "eleştirmektir". Unutmamak gerekir; "klavyesi olan içerik üretir"

Özellikle satış artırıcı faaliyetlerde bulunmak için; yeni nesil araçlar kullanılmak isteniyor ise; bir kez daha düşünülmeli, satışın artması bir amaç değil, uzun vadede artan müşteri deneyiminin bir sonucu olmalı...

Sosyal Medya uzmanı olmasam da önerim; 30 saniye de açılabilen bu hesapların arkasını doldurup, müşteri deneyimine odaklanamayacak isek; bu konuda gerek sosyal medya kullanıcıları gerek kuruluş çalışanları, ilgili birimler olgunlaşana kadar sosyal medya'yı takip etmekle yetinmeliyiz.

Y. Emre Güzer
E-ticaret Yöneticisi