Selfie, wikipedia’da "tek elde cep telefonu ile çekilen, kişiye ait portre fotoğrafı” olarak tanımlanıyor.
Geçtiğimiz yıl içerisinde ciddi anlamda patlama gösteren selfie aslında 13 Eylül 2002 yılında Avustralya’da bir online forumda görüldü. Ardından 2005’te Jim Krause tarafından terimselleştirildi.
Selfie, 2006 - 2009 arasında myspace’de yaygınlaştı. “Selfie" o dönemde banyo aynası karşısında çekilen portre fotoğraflarken, 2009’da flickr’da genç kızların sürekli ve çok sayıda çektikleri kendilerine ait fotoğraflar için kullanılmaya başlandı.
2012’de Time dergisi “selfie”yi yılın yükselişte olan 10 kelimesinden biri olarak tanımladı.
2013’e gelindiğinde selfie’nin anavatanı ve kelime kökeni kabul edilen Avustralya’da 18-35 yaş arası kadınların 2/3’ünün facebooka yüklemek amacıyla selfie çektikleri ortaya çıktı. Bu araştırmaya bir katkı da Samsung’tan geldi: “18-24 yaş arası gençlerin çektiği fotoğrafların % 30’u selfie!” Yılın sonuna doğru “selfie” Oxford Sözlüğe girdi ve yılın kelimesi ilan edildi.
Facebook kullanıcılarının selfie'leri incelenerek oluşturulan bir raporda, “selfie” kitlesinin dış dünyada yeterli takdir toplayacak sosyal desteğe sahip olamadığı iddia edildi. Selfie’lerin yaygın paylaşıldığı Snapchat’te ise gereğinden fazla seksi veya narsistik çekilen selfilelere karşı, kasten çirkin çekilen selfie akımı başladı.
"Kasten çirkin selfie" akımının bir kolu da feministler tarafından #365feministselfie etiketi ile flickr’da başlayan kampanya. Her gün mutlaka 1 selfie’nin paylaşıldığı kampanyada "yeterince sexy, güzel ve ince kadın” algısına karşı "bireysel ve sıradışı kadın” algısı iletiliyor. Feminist selfielere bir destek de Telegraph yorumcusu Emma Barnett’dan geldi. Barnett, sex objesi olarak görülen kadının, sexy selfielerle daha da pekiştirildiğini savunuyor.
2014’ün henüz başlarında Sochi Kış Olimpiyatları’nın da trendi yine selfie idi. #selfiegame ve #selfieolympics hashtagleri ile “Selfie Olympics” temalı selfieler twitterda ciddi hacimlere eriştiler.
Ancak selfie’nin big bang’i 2 Mart 2014’te düzenlenen 86. Akademi Ödülleri’nde gerçekleşti. Meryl Streep’in 18. defa aday gösterilmesinin şerefine, sunucu Ellen DeGeneres canlı yayında 12 ünlü ile birlikte gecenin sponsorlarından Samsung ile bir selfie çekti. Söz konusu selfie, 1 saat içerisinde 1.8 milyon RT alarak rekor kırdı ve hala en fazla paylaşılan twitter görseli oldu.
Müzik dünyasına çoktan damgasını vuran selfie, son bir vuruş daha yaptı ve The Chainsmokers grubu “#SELFIE” adlı bir single çıkarttı.
Dünya selfie trendiyle kavrulurken, siyasiler de bu modaya uydular. Bu alanda en fazla tartışılan selfie’nin sahibi tabii ki Mandela’nin cenaze töreninde Danimarka Başbakanı Schmidt ile gülümseyen bir selfie çeken Obama oldu. Mandela’nın anısı yerine, selfie’ye odaklanan Obama yalnızca basının değil eşinin de tepkisini çekti. Cenaze töreninde çekilen selfie’leri yayınlayan bir blog ise bu durumun ardından “ Obama da cenaze selfie’si çektiğine göre, hedefimize ulaştık”mesajı yayınladı.
Dijitale hemen ayak uyduran bir ülke olarak elbette bizde de selfie kullanan siyasileri anmadan geçmek istemedik. Selfie’leri ile çok konuşulan siyasilerimizden dördü: Mansur Yavaş, Kemal Kılıçdaroğlu, Hüseyin Çiçek ve Melih Gökçek :)
Hızla yükselen selfie, yerküreyi aşıp, astronotlarla birlikte uzaya da erişti. Astronotlar, teknoloji ile kendilerini uzayda görüntüleyerek “space selfie” çektiler.
Online dünyanın değişmeyen trendi "kediler" de elbette selfie dünyasında yerlerini aldılar. Kapanış görselimiz de, Monitera ofisinin kedileri Tera ve Bekir'in çektiği selfie olsun.
İşte 2002’de ortaya çıkan ve son yılların yükselen trendi haline gelen “selfie” ve hikayesi. Partilerden cenazelere kadar her yerde, siyasilerden ve ünlülerden sıradan insanlara kadar herkes tarafından çekilip paylaşılan #selfie ler elbette markaların da hayatlarında önemli yer tutuyor. Bir sonraki yazının konusunu da verelim o halde: "markalar ve #selfie’leri"
yazan: Burcu Edincik