Son dönemin en çok konuşulan ve tartışılan konusu "sosyal medya". Hala formülü bulunamamış olsa da geleneksel medyayı yok edeceğine dair söylemler giderek artmakta. Oysa yıllardır değişim gösteren geleneksel medya ile bu yeni servislerin entegre edilerek büyük bir oluşumu yani "yeni medya"yı oluşturacağı gözardı edilmemeli.
Eskiden gazete ve dergilerde yer alan haberler hakkında sözlü olarak kendi aramızda konuşurken, artık bu mecraların web sitelerine girip haberle ilgili görüşümüzü anında paylaşıp diğer kullanıcılarla etkileşime girebiliyoruz. Haftasonu etkinliği için arkadaşlarımızı Facebook'tan davet edip, etkinliğin düzenleneceği yer hakkındaki son durumu Twitter'dan paylaşıp, daha sonra da etkinlik resimlerimizi Flickr'dan, videoları ise Youtube'dan yayınlayabiliyoruz.
Tabi bu etkileşim, şirketler için olumlu olduğu kadar olumsuz sonuçlar da doğurabiliyor. Bankalar, en çok konuşulan, tartışılan şirketlerin başında yer alıyor. Monitera olarak 1 Ocak – 1 Şubat 2010 tarihleri arasında incelediğimiz 5 banka için tablonun pek de iç açıcı olduğunu söyleyemeyiz. Yabancı yatırımcılarla yapılan ortaklıklardan yıllık kart ücretlerine, televizyon reklamlarından sosyal sorumluluk sınavlarına uzanan birçok konuşmayı analiz ettik.
Tüm bankalar için en çok konuşma friendfeed'de yer alırken, onu sırasıyla haber siteleri, twitter ve bloglar takip ediyor. Bilgilendirme içerikli konuşmalar, diğerlerine oranla daha fazla. Özellikle de bankaların "işe personel alımı" haberleri bu dönemde en çok konuşulanlardan.
Garanti Bankası ve Akbank 2010 Ocak ayında en çok konuşulan bankalar. Bunun yanısıra hakkında en çok şikayet edilen bankalar özelliğini de taşıyorlar. Yine bu 2 banka ile ilgili en çok konuşulan konulardan biri ise Doğa Derneği'nin Hasankeyf için başlattığı kampanya. Herkesin merakla beklediği, Garanti Bankası ve Akbank'ın, Ilısu Barajı projesi için kredi verip vermeyeceği. Belki bu analiz yayınlandığında karar açıklanmış olacak ama, oluşan bu olumsuz tabloyu kredi vermeyi reddedecek bankanın tam tersine çevirmesi mümkün. Akbank hakkında twitter'da en çok konuşulan konu ise düzenlediği kültür sanat etkinlikleri. Garanti Bankası'nın "ağabeyinin iş bulmasını isteyen çocuk" temalı reklam filminin de ciddi eleştirelere maruz kaldığını görüyoruz.
Araştırmamızdaki bankalar arasında sadece Yapı Kredi Bankası'nda olumlu içerik daha fazla. Bunu da "EFT saatini uzatması"na borçlu olduğunu söyleyebiliriz. Finansbank hakkında en çok konuşulan konu ise "biriken param" advergame'i. İş Bankası hakkında ise öne çıkan herhangi bir konu bulunmamakta.
14 Şubat 2010 Pazar
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder